Органите на реда използват проследяване на местоположението на мобилни устройства за

...
Коментари Харесай

Помага ли Google за разкриване на престъпления |

Органите на реда употребяват следене на местоположението на мобилни устройства за идентифициране на обвинени, само че дали това е противоконституционно?

Този въпрос задава в разбор по темата журналът на Американската адвокатска гилдия (ABA Journal).

На 20 май 2019 г. мъж със слънчеви очила, дънки и светлоотразителна жилетка влиза в банка Call Federal Credit Union в Мидлотиан, щата Вирджиния, размахва револвер и желае парите в брой. Тръгва си със 195 000 $.

Четири месеца по-късно американското министерство на правораздаването упреква за обира 24-годишния Окело Чатри. Той е задържан, откакто управляващите показват на Гугъл заповед за информация за обратно търсене по местонахождение - или геозониране - на притежателите на сметки, чиито мобилни устройства са били наоколо до мястото на престъплението.

Гугъл може да събира данни за местоположението от хора, които употребяват Гугъл Maps и други услуги на своите мобилни устройства. Компанията споделя, че съхранява тези данни единствено за притежателите на сметки, които са избрали функционалността „ история на местоположенията “. Те могат ръчно да изберат да заличат тези данни. През юни Гугъл разгласи, че ще заличава автоматизирано историята на местонахожденията след 18 месеца.

Използването на заповеди за назад търсене по местоположение чрез Гугъл и други компании, проследяващи данните за местоположението, се е нараснало неведнъж от първата издадена сходна заповед от федералните управляващи през 2016 г. Google споделя, към края на 2019-а получава до 180 такива претенции за заповеди всяка седмица, регистрирайки нарастване с от 1500% сред 2017 и 2018 и 500% нарастване от 2018 до 2019.

С повишената приложимост на заповеди за геозониране се усилват и противоречията към тях. Адвокати настояват, че тези заповеди са противоконституционни, а прокурорите показват, че потреблението им е годна и скъпа техника за откриване на закононарушения. Сега се появяват правосъдни разногласия, които слагат под въпрос конституционността на заповедите.

" Излишното наблюдаване води до полицейски инспекции, неправилни арести и присъди и полицейско принуждение “, споделя Албърт Фокс Кан, създател и изпълнителен шеф на план за контрол на технологиите за наблюдаване.

Защитниците на неприкосновеността на персоналния живот и гражданските права също показват, че географският обсег на тези заповеди дава на полицията информация за хора на частни места - като техните домове или кабинетите на техните лекари.

“Технологията не прави разлика сред вътре и вън. Така че по формулировка тя би засякла хора в предпазени от конституцията места ", споделя Майкъл Прайс, старши юрист в Центъра за Четвъртата корекция към Националната асоциация на юристите по наказателно право, който е и един от юристите на Чатри.

Прокурори обаче показват, че този тип заповеди оказват помощ за залавяне на нарушители. " Те се оказаха потребни при разрешаването на закононарушения като обири, палежи и полови похищения “, коментира Сандра Дурли, президент на Асоциацията на окръжните прокурори на щата Ню Йорк и областен прокурор на окръг Монро.

В случая с Чатри полицията връчи на Гугъл заповед за информация за притежателите на сметки в периметър от 150 метра към банката сред 15:50 ч. и 17:50 ч. в деня на грабежа. В резултат Гугъл даде на полицията информация за местоположението за 19 анонимни акаунта за диапазон от един час. След това управляващите потърсиха спомагателни данни от Гугъл за девет души, след което в допълнение стесниха настояването си до трима души - получавайки имената на тези лица, имейл адреси, информация за клиенти и телефонни номера. Чатри беше задържан.

Сега Окело Чатри желае от федерален арбитър в Ричмънд, Вирджиния, да пренебрегне доказателствата, разкрити вследствие на заповедта. Адвокатите му настояват, че заповедта е противоконституционна, определяйки я като „ обща заповед, целяща да позволи класическо претършуване на всеки консуматор на Гугъл, който е бил наоколо до банка в предградието на Ричмънд по време на час пик в един понеделнишки следобяд “.

Правителството отвърна, че заповедта е била „ тясно ограничена по отношение на местонахождение, дати и часове “. В него се споделя, че лимитираните географски и времеви обсег вършат заповедта „ съответна “ - препратка към Четвъртата корекция, съгласно която сходни заповеди би трябвало съответно да разказват мястото, което да бъде претърсено, и лицата или нещата, които би трябвало да бъдат конфискувани. 

Защитниците на неприкосновеността на персоналния живот оспорват изказванието, че географското и времево ограничаване конкретизират задоволително тези заповеди. Според тях, издавайки такива заповеди, съдиите могат да знаят размера на периметъра и времевия диапазон, само че не и какъв брой души са се намирали там. Така една сходна заповед, издадена да вземем за пример за гъмжащия Таймс скуеър в Манхатън, може да разкрие информация за хиляди хора.

Джоуди Уестбай, ръководител на комитет за компютърни и софтуерни закононарушения към Американската адвокатска гилдия, споделя, че тези заповеди са " като да пуснеш мрежа в океана и по-късно да изследваш всяка попаднала в нея риба ".

Но някои специалисти по криминалистика споделят, че в избрани случаи основаните на геозониране заповеди могат да са конституционни.

Стивън Смит - пенсиониран федерален арбитър - разяснява, че конкретиката на заповедта зависи от това дали с нея ще се събират данни единствено за обвинени.

Към днешна дата трима съдии са издали писмени мнения по отношение на заповедите за геозона: един арбитър е одобрил заповед, а други двама са отказали. Отказите са по едно и също следствие за кражба на опиати и трафик на хора в Илинойс. 

Една сходна заповед е желала информация за хора в радиус от 100 метра в гъсто обитаем градски регион, с доста заведения за хранене, офиси и най-малко един огромен жилище комплекс, в границите на 45 минути. Съдия Дейвид Вайсман отхвърля настояването, тъй като огромната част от засечените в региона хора не биха имали нищо общо с следствието. Но съдията дава и насоки на управляващите. " Ако държавното управление понижи географския обхват на геозоната и ограничи номерата на клетъчни телефони, за които сътрудниците биха могли да търсят спомагателна информация, до броя на появяващите се и в трите зони за претършуване, може да разреши проблема с несъразмерния обсег и неналичието на конкретика ", написа Вайсман.

През август арбитър Габриел Фуентес отхвърля изменено искане за заповед по същoто следствие. Очевидно рекомендациите на Вайсман в редактираното искане не са взети поради. „ Потенциалът за потребление на опциите на Гугъл за идентифициране на извършител посредством идентифициране на всички (или съвсем всички) във времето и мястото на закононарушението може да е привлекателен “, написа арбитър Фуентес. „ Но в случай че държавното управление може да разпознава причинител на закононарушение единствено посредством пресяване на самоличността на незнайни почтени лица (...), федерален съд в Съединените американски щати не би трябвало да позволява това навлизане ", прибавя той в мнението си.

В края на октомври арбитър Сунил Р. Харджани, също в Илинойс, удовлетвори настояването на държавното управление за шест основани на геозони заповеди като част от следствие на 10 палежа в региона на Чикаго. Заповедите изискват от Google да даде данни, които могат да разпознават хората наоколо до местата на два от пожарите (включително околните улици), за интервали от 15 до 30 минути.

Харджани намира заповедите за задоволителни конкретизирани във връзка с времето и зонирането, с цел да бъдат счетени за конституционни.

" Почти е невероятно да се дефинира тъкмо търсене, при което се визира единствено персоналният живот на причинителя, написа съдията. - Правилно е да се запитаме не дали търсените данни за местоположението може да обиден даже един откъслечен с следствието субект, а дали търсенето е рационално. "

Вече е задържан най-малко един почтен човек, откакто полицията получи заповед за следене на местонахождението съгласно мобилни данни.

Хорхе Молина, гражданин на американския щат Аризона, прекара шест дни в затвора в резултат на противоположна заповед за местонахождение, получена от полицията в Авондейл, която проверява пукотевица. Информацията от Гугъл демонстрира, че устройство, с което Молина се е записал в акаунта си, е било на мястото на закононарушението по време на убийството, а фрагменти от охранителна камера демонстрират стрелеца в кола като тази на Молина. Но Молина сподели, че е влезнал в телефона на бившето гадже на майка си, Маркос Круз Гаета, който също е вземал назаем колата му.

По-късно полицията арестува Гаета, а Молина в този момент съди града и полицията за клюка, завежда и други искове.

През април сенаторът от щата Ню Йорк Зелнър Майри и членът на долната камара Дан Куарт внесоха законопроект за възбрана на търсенето на противоположни локации, който не разрешава заповедите за геозониране и изисква от съдиите да пренебрегват всички доказателства, събрани вследствие на противоположното търсене на местонахождение. „ В продължение на стотици години правоохранителните органи вземат решение закононарушения от този темперамент без потреблението на такива заповеди “, споделя Куарт.

По думите му информация за хора от неговия изборен регион - Горен източен Манхатън, може да е била добита посредством заповед за геолокация, получена от окръжния прокурор на Ню Йорк Сай Ванс. Ръководената от Ванс прокуратура е поискала данните по следствие на сборичкване сред представители на крайнодясната група Proud Boys (Горди момчета) и протестиращи през октомври 2018 година Заповедта не води до нови арести.

" Лесно е да се види по какъв начин заповедта за геолокация може да бъде характерно ориентирана към тези, които вземат участие в легален митинг, прибавя Дан Куарт. - Имам огромни терзания - изключително в наши дни. “

Текстът е оповестен в бюлетина на Американската адвокатска гилдия и в техния уебпортал ABAJournal.com
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР